nl
  • Nederlands Nederlands
  • English English
  • Español Español
  • Français Français
  • Deutsch Deutsch
  • Italiano Italiano
  • Estonian Estonian
  • Polski Polski
  • Русский Русский
  • Svenska Svenska
+31 (0)183 678 664

Klimaatsystemen en koudwatersystemen

Klimaatbeheersing door cv- en koudwatersysteem

Zowel in woonhuizen, utiliteitsgebouwen en industriële gebouwen, is het van groot belang om het binnenklimaat zorgvuldig te regelen. Er bestaan dan ook diverse klimaatsystemen om de temperatuur comfortabel te houden. Veel gebruikte systemen hiervoor zijn cv-systemen, warmtepompen en koudwatersystemen. Bij een koudwatersysteem bevindt een koelunit zich buiten het gebouw (vaak op het dak) waarin koud water wordt bewaard. Via leidingen wordt dit koude water naar binnenunits in de te koelen ruimtes gebracht. Bij een cv-systeem wordt juist opgewarmd water via leidingen naar de ruimtes gebracht, zodat deze verwarmd worden.

Vragen over onze diensten?

Bel ons op +31 (0)183 678 664.

Warmtepomp

Een duurzame vervanger voor de gebruikelijke klimaatsystemen is de warmtepomp. Hierbij wordt de warmte uit de buitenlucht, bodem of van het grondwater gehaald, waarna weinig energie nodig is om het huis te verwarmen. Doordat een warmtepomp op een constante manier het huis verwarmt, geeft het bovendien veel comfort in huis. Een nadeel is dat een warmtepomp veel ruimte inneemt, doordat deze bestaat uit een binnen- en buitenunit. In de buitenunit bevindt zich een vloeistof met een laag kookpunt. De buitenlucht stroomt langs deze buitenunit. Doordat de lucht relatief warm is ten opzichte van de vloeistof, geeft de lucht haar warmte af en wordt de vloeistof aan de kook gebracht. Dit verdampt en wordt opgevangen in de binnenunit.  Daar wordt het samengeperst door een compressor, waardoor de temperatuur nog verder stijgt naar 40°C. Deze samengeperste warmte wordt vervolgens opgeslagen in een buffervat, waarna het met behulp van radiatoren wordt verdeeld over het huis. Wanneer de warmte is afgegeven, condenseert de damp weer naar de vloeistof en stroomt deze terug naar de buitenunit. Daar begint het proces weer van voren af aan.

Vervuiling van klimaatsystemen en koudwatersystemen

Vervuilde systemen kenmerken zich door een verminderde werking en een verhoogd energieverbruik. Dit komt vaak doordat zuurstof in de leidingen doordringt. Na verloop van tijd ontstaat dan roest aan de binnenkant van de leidingen. Het rondstromende water brengt daarnaast onder andere kalk, kalksteen en rondzwevende ijzerdeeltjes met zich mee. Deze stoffen zullen zich hechten aan de binnenkant van de leidingen, met een steeds dikker wordende aanslag als gevolg. Deze aanslag verkleint de inwendige diameter van de leidingen, waardoor de doorstroming van het water vermindert. Ook neemt de warmtegeleiding af, waardoor het meer moeite kost om de ruimtes op de gewenste temperatuur te brengen. Ten slotte zullen de hydraulische delen van de installatie sneller defect raken door het vuil dat zich ophoopt. Dit heeft vaak storingen van de gehele installatie tot gevolg. Periodiek en tijdig onderhoud van de installatie leidt tot een betere werking en een verhoogd rendement.

Bij een warmtepomp geldt in Europa standaard twee jaar garantie. Voorwaarde van deze garantie is vaak dat er een jaarlijkse inspectie van het systeem plaats vindt. Dit omvat onder andere visuele inspectie van de losse onderdelen en het testen van de functionaliteit van het systeem. Door deze inspectie kan men snel ingrijpen bij lekkage of slijtage en wordt het hoge rendement van de warmtepomp behouden.

Reiniging van klimaatsystemen en koudwatersystemen door Abalco

Abalco heeft ruime ervaring met het reinigen en inspecteren van klimaat- en koudwatersystemen. Wilt u als beheerder of eindgebruiker verzekerd zijn van een optimale werking van uw klimaatsysteem? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud van uw installatie. In overleg met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale warmteafgifte en een energiebesparing van 15-20% ten opzichte van een vervuild systeem.

David

Onze specialisten staan voor u klaar

Heeft u een vraag of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op!